Ekos Tuğla

Neden Tuğla?

Neden Tuğla?

İlk tuğla kullanımının insanlık tarihi kadar eskilere dayandığını söyleyebiliriz. M.Ö. 2500 yıllarına dayanan tarihi ve bu ürünlerin günümüze kadar ulaşmış olması bizlere tuğlanın sağlamlığı ve sağlıklı oluşu hakkında epey bilgi vermektedir. Almanya'nın kuzeyinde, soğuk iklim koşullarında 250 yıllık tuğla ve kiremitler hala işlevli bir şekilde kullanılmaktadır.

Pişmiş tuğlanın endüstriyel anlamda ilk üretimi ise MÖ 4. yy’a Babil Kulesi yapımı’na denk düşmektedir. Tarihçiler bu kulede 85 milyon adet tuğla kullanıldığını hesap etmişlerdir. Bu gün bu rakamda tuğlayı ancak 5-6 gelişmiş teknolojili fabrikanın 1 yıllık çalışmaları ile üretebildiğini düşünürsek, burada yapılan üretimin gerçekten de teknolojik açıdan değer taşıdığını kabul etmek gerekir. Babil kulesi bu nedenle tuğla üretimi ve endüstrisi açısından önemli bir simgedir.

İşte bin yıllardır kullanılan dünyanın hemen hemen en eski yapı malzemesi olan tuğlayı kullanmamız için birkaç neden:

Klasik Güzellik: Dünyamızın en güzel binaları tuğla ile yapılmıştır. Tuğla ile inşa edilmiş veya kaplanmış binaların klasik tarzını ve zerafetini başka hiçbir malzeme sunamaz.

Mukavemet: Tuğla, dünya üzerindeki en eski yapı malzemesidir. Dayanıklı, hava şartlarına mukavim ve ateşe dayanıklıdır. Yüzyıllık bir ömür biçmek, ona etrafımızda gördüğümüz tuğladan yapılmış yüzlerce tarihi eser yanında haksızlık etmek demektir. Yıllar önce yapılmış tuğladan binalar hala ayakta ve görünümleri de ilk günkü gibidir. Dış cephede tuğla kullanılması en iyi tercihlerden birisidir.

Uzun Ömürlü Değer: Tuğla sunduğu güzelliği ve pratikliği sayesinde kullanımı esnasında bakım gerektirmeyen yapısı, binanızı satarken de ona değer katar. Tuğla, binanıza nefes alma fırsatı verdiğinden en sağlıklı kaplama malzemelerinden birisidir.

Enerji Verimliliği: Tuğlanın sahip olduğu ısıl bünyesi, onun ısıyı içine hapsetmesi ve ısı transferini yavaşlatmasını sağlar. Yazları, tuğla güneşten gelen ısıyı yavaşça emer ve binanızı en sıcak yaz günlerinde bile serin tutar. Kışları ise binanızın etrafını saran tuğla binanızın ısısını koruyarak sizi daha sıcak tutar. Böylelikle yakıt tasarrufunuza büyük fayda sağlamakla birlikte, nefes alan binanız yaşam konforunuzu da yükseltir.

Düşük Bakım: Tuğlalar hiçbir zaman boyanmaya ihtiyaç duymaz. Hiçbir zaman çürümez, rengi solmaz, durduğu yerde eğilmez veya salmaz, yanmaz, ezilmez, yırtılmaz veya gevremez. Dünyada bilinen en dayanıklı yapı malzemelerinden birisidir ve güzel görünümünü korumak için hemen hemen hiçbir şey yapmanız gerekmeyecektir.

Tuğla - Sürdürülebilir Yapı Malzemesi: Yeşil güzeldir. Belki daha yeşil bir hayat sürmenin yollarını arıyorsunuz. Bir bina inşa ederken vereceğiniz kararlar, dünyamızı daha yeşil bir yer yapmak için mükemmel bir fırsattır. Uzun yaşam döngüsü, enerji verimliliği, asgari atık miktarı ve çok sayıda geri dönüşüm seçenekleriyle tuğla, dünyamızı yeşil tutmak için vereceğiniz en iyi kararlardan birisidir. Ayrıca tuğla kullandığınızda onu boyamanız gerekmeyecektir. Bir yeşil karar daha.

Doğal Malzeme: Tuğla üretimi için gereken hammaddeler dünyanın her yerinde mevcuttur. Nihayetinde kil ve diğer inorganik minerallerden üretilen tuğlanın bu hammaddeleri dünyada en çok bulunan malzemeleridir. Bu da tuğlanın yalnızca doğal olmasını değil, aynı zamanda sürdürülebilir olmasını da sağlar. Tüm faydaları değerlendirildiğinde tuğla, güzelliği, mukavemeti, uzun ömürlülüğü ve enerji verimliliğiyle binalarınız için doğru bir karar olacaktır.

Geri Döndürülebilir: Eski tuğlalarla yeni binalar yapılabilir. Kırılmış, öğütülen tuğlalar yeniden tuğla içerisinde kullanılabilir veya yollara, sokaklara döşenebilir. Doğal dolgu malzemesi olarak kullanılabilir ve en sonunda da doğaya ait bu malzemeler doğaya hiçbir zarar vermeden ekarte edilir. Hiçbir özel saklama koşuluna veya zehirlenme tehlikesi bulunmaz. Tuğladan daha iyi geri döndürülebilen başka bir yapı malzemesi yoktur. Üretimi esnasında yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucu içinde hiçbir zararlı madde bulundurmaz.

Kabaca kilin öğütülüp, kurutulup pişirilmesi esasına dayanan üretim sürecinde doğaya zararlı olabilecek hiçbir atık açığa çıkmaz. Üretim zaiyatlarının hemen hepsi sınıflandırılarak öğütülüp tekrar üretimde kullanılır. Tuğla, doğal malzeme olmakla birlikte üretimi sırasında da doğaya saygılıdır.

Özetle tuğla uygulanmış binalar, yukarıdaki tüm özellikleri ile hem kullanıcısına, hem yatırımcısına hem de doğamıza fayda sağlayan mükemmel bir yapı malzemesidir.